Lek

Trapper weet nog precies wanneer hij voor het laatst lek reed: zaterdag 8 mei 2010, om tien over vijf. Tien over vijf 's ochtends! De Giro startte in Amsterdam en Trapper wilde ook wel eens een keer over een echt tijdritparcours knallen.

Dus speert Trapper die zaterdag bij zonsopgang op zijn Carbon Anorexia over het parcours door de bijna lege stad. Een heerlijk gevoel, weet hij nog, met veertig midden over de Wibautstraat banjeren en plat door bochten waar je anders eindeloos voor het stoplicht staat. Halverwege de Ceintuurbaan was het jammer genoeg voorbij. Lek.

 

Een scheermesscherp stukje groen glas dwars door de buitenband. Lange leve onze nationale brouwerij?
Mei 2010. Dat is met Trappers jaaropgave circa 30.000 fietskilometers geleden. Dertigduizend kilometer niet lek! Afkloppen. Maar waarom moet Trapper daar nu aan denken? In de hoek van de kamer staat een wiel met een halfgemonteerde band. Trapper heeft het in zijn kop gezet van de Race Lite een Race Super Lite te maken. De rode Santos duivel is al snel maar kan vast nog sneller. Tubusdrager achter weg, spatbordjes er af. Poeh, wat ziet hij er zo mooi minimalistisch uit. Minder is meer. Als finishing touch wil Trapper een smal bandje. De Conti vier seizoenen moet wijken voor de 23 mm GP4000S. Een prima gedachte met hemeltergende gevolgen. De nieuwe Conti vouwband valt nauw! Erg nauw. Trapper had natuurlijk zijn fietsen-pusher de bandjes kunnen laten monteren, maar Trapper kan graag alles zelf. Natuurlijk, het is 30.000 km niet gebeurd, maar als je na dertigduizend-en-één kilometer alsnog plat rijdt, zul je zien dat het in Nergenshuizen is. Zelf vlot een bandje kunnen wisselen, ook op een riem en Rohloff fiets, is wel een prettig gevoel. Oefening, voorbereiding en kennis van zaken maken het verschil, zegt het survival-handboek. Zelf doen dus.
Trapper trekt, duwt, wringt, scheldt, smeert met zeepsop, masseert de 4000S naar het midden, googled wijze raad, wringt opnieuw... Een uur later branden zijn handen, heeft hij kramp in zijn duimen, ziet er uit als een mijnwerker maar zit het bandje er nog steeds niet op. Licht beschaamd meldt Trapper zich de volgende dag dan toch maar bij zijn fietsen-pusher. Die kijkt wat, probeert en spreekt dan het verlossende woord: te dik velglint. Met een ander, heel dun velglintje lukt het hem in één keer, en Trapper kijkt gelijk maar even de kunst af: het wiel plat voor je leggen met recht tegenover je het ventiel. Met je vingers over de band, gelijkmatig links en rechts naar het ventiel bewegend, de band met de muizen van je hand over de velgrand werken. Kneepjes van het vak. Voordat je het kritieke laatste stukje doet de band over het hele wiel goed naar het midden van de velg werken, ventiel naar binnen duwen en velg- en bandrand eventueel met wat zeepsop insmeren.
Tot zover gaat het thuis een uurtje later ook moeiteloos. Dan dat laatste stukje... Trapper haalt diep adem, plooit zijn handen geconcentreerd over de band en wringt met een oerkreet het loeder nog één keer naar de velgrand. Het zweet spat van Trappers voorhoofd.
'Plop!'.
Kleine dingen kunnen heel gelukkig maken.

 Contact
Schillingweg 41
2153 PL Nieuw-Vennep
+31 (0) 252 426 123
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.santosbikes.com
 
           


Vind een dealer
Vind een dealer bij jou in de
buurt en test je favoriete fiets.
 
Stel je fiets samen
Stel je fiets samen en bouw
'm op zoals jij dat wilt.
Eenvoudig.


Aanmelden Nieuwsbrief
Als eerste op de hoogte van Santos nieuws.

Bedankt voor je aanmelding!