Santos Waddenexpeditie

P1030299“Robbert, ik wil een fiets bouwen om de Waddenzee mee over te steken.” Robbert, eigenaar van Santos, reageerde direct enthousiast: “ik ga mee!”. Dit was het begin van een prachtig, doch ook idioot avontuur.

In de weken daarna spreken we regelmatig af in de showroom van Santos om te filosoferen over het te stellen doel, het ontwerp en de bouw van een eerste prototype fatbike die deze beproeving zou kunnen doorstaan. Een gids, Rob, wordt benaderd en vele praktische zaken worden doorgesproken. Op 8 juli j.l. is het zover: de eerste test. Om 9 uur ’s ochtends komen we samen: Robbert Rutgrink, Otto Stroosma, Rob Schmutzler en de Santos Expeditie. In de Zwarte Haan, waar de wereld eindigt en het Wad begint.

In tegenstelling tot de voorspelling, regent het niet en is de temperatuur aangenaam. Door een stevige noordwester wind word het water uit de Noordzee het Wad op gestuwd, waardoor het niet droog zal vallen. Desalniettemin kunnen we langs de kust het Wad veilig betreden, en zakken we direct tot onze knieën in het slijk. Na een paar honderd meter geploeter, bereiken we een vastere ondergrond en kunnen we de fiets gaan testen. Aanvankelijk hebben we weinig grip, maar nadat we de goede positie op de fiets, de juiste versnelling en trapfrequentie hebben gevonden, lukt het na enkele pogingen om te fietsen in een cadans die lange tijd vol te houden moet zijn. Dit ondanks centimeters diep slijk in een zee die niet is drooggevallen. Na twee uur op het Wad te hebben gewandeld, gefietst en genoten, keren we terug naar de vaste wal.

Op het terras worden nog enkele veiligheidsaspecten en aanpassingen aan de fiets besproken. De test is geslaagd, ondanks de noordwester wind die de omstandigheden zwaarder maakte dan bij een uiteindelijke oversteek te verwachten valt. Er wordt dan ook unaniem besloten dit avontuur voort te zetten en de Waddenzee per fiets over te gaan steken.

Wordt vervolgd.
Otto Stroosma  

 

 Contact
Schillingweg 41
2153 PL Nieuw-Vennep
+31 (0) 252 426 123
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.santosbikes.com
 
           


Vind een dealer
Vind een dealer bij jou in de
buurt en test je favoriete fiets.
 
Stel je fiets samen
Stel je fiets samen en bouw
'm op zoals jij dat wilt.
Eenvoudig.


Aanmelden Nieuwsbrief
Als eerste op de hoogte van Santos nieuws.

Bedankt voor je aanmelding!