Zomaar?

Trapper gaat een eindje fietsen. Zomaar. Hij hoeft nergens heen. Geen boodschap doen, niet naar een afspraak. Het is niet eens een training. Fietsen om het fietsen. Als léven de zin van het leven is, is fietsen de zin van het fietsen. Zen and the art of cycling. Er zijn wel verzachtende omstandigheden. Trapper zit in Oostenrijk.

Sinds een jaar stalt hij daar zijn Santos SCC03. De bossen rond zijn woning in Nederland had hij zo onderhand wel gezien. In Nederland pakt hij de Race Lite als het hard moet gaan en de Travelmaster als het ergens naartoe gaat; in de fietstassen fototoestel, toilettas en verschoninkje of een boodschappenbriefje voor de Landwinkel. Maar hier, in Oostenrijk, is de SCC03 in zijn natuurlijke habitat. Daar is hij voor uitgevonden. Meestal pakt Trapper hier na de ochtendkoffie zijn skating-skies om er een paar uur op uit te trekken. Dat doe je geen hele dag. Skaten is als berg-op fietsen. Het vraagt een bak energie en daarbij concentratie. Het is allemaal techniek. Prima training, daar niet van, een betere voorbereiding op het fietsseizoen kun je je niet voorstellen, zeker niet als het in NL voortdurend regent. Maar die SCC03 staat hier niet voor niks.

De straten zijn goed sneeuwvrij. Vandaag ook maar eens fietsen. Off-road zit er niet in. Er ligt overal op de paden een dik pak sneeuw. Daar kun je vast wel over fietsen, denkt Trapper, er zitten immers dikke noppen onder de SCC03. Maar zou hij dat nou wel doen? 'Doe je voorzichtig?', had partner bij het vertrek meer bevolen dan gevraagd. Trapper had als antwoord iets onverstaanbaars gebromd wat het midden hield tussen 'ja schat' en 'natuurlijk niet'. In september had hij zich hier op een bospad berg-af in een bocht al eens lelijk verremd. Met meer geluk dan wijsheid was hij er zonder kleerscheuren vanaf gekomen.

Geen idee wat die fiets doet op sneeuw. Omhoog zal misschien nog wel lukken maar naar beneden lijkt een onzeker avontuur. Voordat je het weet tref je een haakse bocht met alleen maar ijs. Misschien een stukje experimenteren als hij een min of meer vlak paadje ziet. Ach, Trapper ziet wel, het was immers zo maar een eindje fietsen. Drie gehuchten verderop stuurt hij de SCC03 via een kronkelige, maar wel pijlsnelle afdaling het dal in. Halverwege flitst het bordje 'Deutschland' voorbij, maar geen uniform te zien.

Beneden neemt hij gniffelend een latte. Het stikt hiert van zulke informele grensovergangen. Hoezo grenzen dicht. Dat gaat hier niet lukken. Zo hard als het naar beneden ging, zo pittig is even later de klim terug omhoog. Wel weer lekker, zo'n bergje. Trapper gaat er maar eens goed voor zitten. Niks zomaar een eindje fietsen, dit is onvervalst trainen. Als hij bijna bij het hotel terug is, ziet hij een fraai besneeuwd pad. Toch maar even? Trapper kan het niet laten. De grip blijkt uitstekend. Even later ragt hij over de sneeuw alsof het strak asfalt is.

Oud worden kan altijd nog.  Contact
Schillingweg 41
2153 PL Nieuw-Vennep
+31 (0) 252 426 123
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.santosbikes.com
 
           


Vind een dealer
Vind een dealer bij jou in de
buurt en test je favoriete fiets.
 
Stel je fiets samen
Stel je fiets samen en bouw
'm op zoals jij dat wilt.
Eenvoudig.


Aanmelden Nieuwsbrief
Als eerste op de hoogte van Santos nieuws.

Bedankt voor je aanmelding!