Voornemens?

Trapper heeft geen goede voornemens. Trappers leven bevalt prima zo. ’We moeten meer bewegen’, roept de radio, maar Trapper beweegt er al flink op los.

In 2015 circa 8000 km. Dat waren er wel eens meer, maar een gemiddelde van rond de 150 km per week - ’s zomers wat meer, ’s winters wat minder - bevalt hem prima en is zonder overdreven zelfdiscipline vol te houden. Het mag geen ’moeten’ worden, houdt hij zichzelf altijd voor. Trapper moet niks en voelt zich daar wel bij.

Nou ja, Trapper moet niks? Moet hij echt nooit iets van zichzelf? Neem nou vandaag. Het is al dagen achtereen grijs buiten. Geen kraak of smaak aan te ontdekken. Trapper zit binnen en ordent foto’s. Mooi winterklusje. Weggooien, bijwerken, albums maken; orde in de zee van plaatjes op de cloud. Typisch winterwerk. Ordenen als voorbereiding op het nieuwe jaar. Geen slechte metafoor, de winter is ook een herstelperiode. Krachten verzamelen.

Maar een zittend bestaan is niks voor Trapper. Die over-enthousiaste televisie-professor zei het dit jaar ook keer op keer. Bewegen! Tenminste een halfuur per dag. En niet van dat voorzichtige, maar type stevig-doorstappen-de-trap-op. Het helpt als je vier-hoog-achter woont. Of regelmatig fietst, maar dan wel met de vaart er in. Dat laatste is Trappers keuze. Niet alleen vanwege hart en bloedvaten maar ook vanwege het hoofd. Bewegen schudt je hersencellen wakker. Meer dan foto’s uitzoeken in elk geval. Trapper móét misschien niet fietsen, maar de kop is er na al dat beeldschermstaren hard aan toe. Omdat de winter blijkbaar eerst nog wat anders te doen heeft, is het buiten weliswaar grijs, maar daarmee nog best Race Lite weer. Droog, absoluut niet koud, het meeste blad is wel weg, ergens onderweg een koffie; dat wordt een mooi dagje.

Op het pontje bij Beusichem wil een collega-racefietser alles over de Rohloff en riem weten. Dat zag hij nog nooit op een racer. Of dat rekt? Nee. Of dat veel onderhoud vraagt? Ook niet. Ik vertel dat ik inmiddels met deze riem een slordige 20.000 kilometer gereden heb, inclusief Ventoux en meer van dat moois, dat ik overal soepel boven kom en er na een blubberdag als ultiem onderhoud een emmer water over gooi. OK, één keer per jaar een echte onderhoudsbeurt, maar meer dan het checken van remblokjes en kabels en wat frisse olie in de naaf hoeft er dan niet te gebeuren.

Hij knikt bewonderend. ’Mooie fiets, meneer, maar het zal toch wel wat zwaarder rijden denk ik…’. Ik doe er maar het zwijgen toe. We zijn inmiddels aan de overkant en rijden het pontje af. Op de dijk blaast windkracht vijf. Hij nestelt zich aan mijn wiel en ik ga er maar eens goed voor zitten. Even lekker beulen. Als ik een paar kilometer verderop achterom kijk, is hij er hopeloos vanaf gewapperd. 'Hoezo zwaarder?', denkt Trapper glimlachend. De kop is weer helder. Trapper heeft geen goede voornemens nodig. Het gaat prima zo.

Trapper  Contact
Schillingweg 41
2153 PL Nieuw-Vennep
+31 (0) 252 426 123
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.santosbikes.com
 
           


Vind een dealer
Vind een dealer bij jou in de
buurt en test je favoriete fiets.
 
Stel je fiets samen
Stel je fiets samen en bouw
'm op zoals jij dat wilt.
Eenvoudig.


Aanmelden Nieuwsbrief
Als eerste op de hoogte van Santos nieuws.

Bedankt voor je aanmelding!